Baixo-Alentejo

Januari € 800
Februari € 800
Maart € 925
April € 950
Mei € 975
Juni € 995
Juli € 1075
Augustus closed
September € 1075
Oktober € 925
November € 925
December € 800
De Baixo-Alentéjo brengt je in kontakt met de rust en de ruimte van de Alentejo, de uitgestrekte, golvende vlakten met goudkleurige tarwe,witte stadjes en kastelen. Dit gebied, het zuidelijke gedeelte van de Alentéjo, is van een grote schoonheid en niet aangetast door het toerisme.

De tocht begint dus in Sérpa, gelegen op een heuveltop omgeven door landbouwakkers. De kaas van Sérpa geniet bekendheid en niet ten onrechte. Je vindt in Serpa witgekalkte huizen en er zijn sporen gevonden van verschillende beschavingen, de Kelten, de Romeinen en de Moren. Met de straatkeien en nauwe steegjes is de sfeer bijna mystiek. De accommodatie in Sérpa valt onder het "Turismo Rural". Er zijn hier twee overnachtingen gepland.

De tocht van Sérpa naar Mertóla voert langs lange rijen eucalyptusbomen en op de uitgestrekte landerijen liggen verspreid imposante boerderijen, de zgn. "Montes". Mertóla met zijn rijke historie vormt in z´n geheel een "vila museu". Al slenterend door de nauwe straatjes waan je je in vroegere tijden en op elke straathoek is de geschiedenis van de Feniciërs en de Moren voelbaar. Men vindt er ondere andere de zwarte ooievaar en de blauwe ekster. Rondom Mertóla is een fietstocht uitgezet.

Daarna gaat de tocht in zuidelijke richting naar Alcoutim. Het onbedorven dorpje Alcoutim ligt 15 km van de grens met Alentejo aan de Guadiana, de natuurlijke grens met Spanje. Het uitzicht op de andere oever is bijzonder fraai. Veermannen vervoeren je op verzoek naar de overkant van de rivier naar San Lúcar in Spanje.

Na één overnachting in Alcoutim gaat de tocht naar Cacela Velha, deels langs de Guadiana rivier. Dit trajekt met adembenemende landschappen is een ervaring op zich. In zuidelijke richting gaat de tocht door het natuurreservaat "Sapal de Castro Marim", een vochtig gebied met moerassen en uitgestrekte zoutpannen, waarvan vele in gebruik zijn sinds vóór de Romeinse tijd. Ze worden nu beschermd als natuurreservaat en de getijdekreken die er doorheen lopen, bieden een belangrijk toevluchtsoord en broedplaats voor vele vogelsoorten, zoals ooievaars en steltkluten. Ook zie je reigers, die aan de rand van de zoutpannen zoeken naar voedsel, en nu en dan een schuchtere flamingo. Cacela Velha is een gehucht van niet veel meer dan 20 huizen en ligt hoog boven op een klif. De onberispelijk blauw-witte vissershuisjes liggen rondom de vestigingsruine. Vanuit Cacela Velha heb je een ongekend mooi uitzicht op de lagune van het "Parque Natural da Ria Formosa". Het park omvat 60 km kustlijn en is in 1987 gesticht om het ecosysteem van het gebied te beschermen. Op het beschutte strand liggen hier en daar vissersbootjes. De lagune met zijn moerassen, zoutpannen, eilandjes en zee-engten wordt tegen de open zee beschermd door een keten van eilandjes. Het water van de lagune is warm en uiterst voedzaam en derhalve rijk aan schelpdieren, zoals oesters. De vele vissen en het warme klimaat trekken talloze wilde vogels. Er zijn twee overnachtingen vlakbij de lagune gepland.

Zo nu en dan moet er geklommen worden tijdens deze toer, maar echt moeilijk wordt het niet.

Je kunt op elk gewenste datum van start gaan, maar we raden het af om in de maand augustus te gaan fietsen, dit vanwege het warme weer.

• Voor fietsvakanties zonder gids
• Op maat gesneden
• Inclusief bagagevervoer
• Kleurrijke kleine dorpjes en stadjes
• Een wereld vol rust en vrede
• Een landschap vol sinaasappel en olijfbomen
• De klank van de melancholieke fado

dag 1   Transport van Faro vliegveld naar Sérpa
dag 2 53 km Rondrit Sérpa
dag 3 50 km Sérpa - Mertóla
dag 4 50 km Rondrit Mertóla
dag 5 38 km Mertóla - Alcoutim
dag 6 60 km Alcoutim - Cacela Velha
dag 7 34 km Rondrit Cacela Velha
dag 8   Transport van Cacela Velha naar Faro vliegveld

* Prijzen p/p op basis van logies in 2-persoons kamer en ontbijt, bagagevervoer, transfers van en naar het vliegveld van Faro, gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen
* Vlucht en reisverzekering zijn niet inbegrepen.

Fietshuur hybride fiets € 95,- p/week p/fiets.
Deze tocht is niet mogelijk per E-bike.